openingstijden Ma - Vr 08:30 - 17:30

BPM trends voor 2021; zelfstandig, automatisch en flexibel

Door | 15 januari, 2021

2020 was een jaar waarin we in een sneltreinvaart terecht zijn gekomen richting zelfstandigheid en flexibiliteit. Dit heeft natuurlijk alles te maken (gehad) met de coronacrisis waarin iedereen zich bevindt en de effecten daarvan voelt. Ook voor IT heeft dit grote gevolgen, voornamelijk op het gebied van meer zelfstandigheid, meer automatisering en meer flexibiliteit. Maar wat zijn de verwachtingen voor 2021, waarin we al een jaar ‘ervaring’ hebben met méér individueel werken en minder in een vaste groep?

In de eerste blogpost van 2021 gaan we het daarom hebben over de trends op het gebied van BPM (Business Process Management). Wat verandert er op het gebied van digitaal procesmanagement? Gaan we eenvoudiger en efficiënter werken of komt er omtrent automatisering alleen maar méér complexiteit om de hoek kijken.

Eenvoudige producten, snel te implementeren

De vraag naar low-code BPM-platforms neemt sinds vorig jaar exponentieel toe; organisaties moeten snel schakelen en hebben de behoefte niet (meer) om een implementatietraject van maanden in te gaan. De behoefte om snel, kwalitatief en frequent data in te zien is aanzienlijk gestegen sinds de coronacrisis; we willen in onzekere tijden éxtra snel weten hoe de status van onze organisatie is, waar de kansen liggen én waar uiteraard de risico’s liggen.
Om deze redenen hebben wij ons eigen low-code platform ook zo eenvoudig mogelijk gemaakt qua implementatie; een cloud-based product waarbij de inrichting zo flexibel mogelijk te bepalen is.

Los van de ‘vaste’ patronen -> Adaptive Case Management (ACM)

Door je organisatie heen worden er talloze processen uitgevoerd op een dagelijkse basis. Ieder team of iedere afdeling is verantwoordelijk voor een bepaald doel, wat niet per proces verschillend is. Als we een proces uitvoeren, weten we vaak met welk doel we dat willen doen of wat we willen bereiken door de uitvoer van een proces. De manier waarop verschilt daarentegen steeds meer, omdat situaties steeds klantgerichter en daarmee uniek worden. Met adaptive case management zorg je ervoor dat ‘cases’ in je low-code BPM-platform zo flexibel mogelijk ingericht kunnen worden, waarbij alleen het eindresultaat nog vastgesteld staat in je proces. Hiermee breken we los van de vaste patronen en is er ruimte voor creativiteit en ontwikkeling voor elk type organisatie.

Robots

Een ontwikkeling die de laatste jaren rustig op gang is gekomen, maar in een stroomversnelling is gekomen door onder andere de crisis waarbij organisaties geforceerd worden kostenbesparend te werken. Robots, of in dit geval RPA (Robotic Process Automation), is een techniek waarmee menselijke handelingen worden gesimuleerd in een 24/7 cyclus. Niet gek dat deze ontwikkeling in opkomst is omdat personeelskosten voor veel organisaties de grootste kostenpost is. Voornamelijk de ‘simpele’ activiteiten worden steeds vaker overgenomen door robots, waarbij er geen fouten gemaakt worden in repetitieve taken.

We krijgen (nog) meer aandacht voor data

En ook deze ontwikkeling is helemaal niet verrassend, maar vereist wel de nodige aandacht. Data wordt steeds belangrijker en we gaan er als organisaties steeds meer op vertrouwen. Vroeger, toen de IT net opkwam, keken we altijd terug in de boeken om te controleren of de data wel betrouwbaar was. Tegenwoordig vertrouwen we steeds meer op de data die we voorgeschoteld krijgen. We zijn als organisaties geneigd onszelf te verrijken met de nieuwste technieken zoals Business Intelligence, om vervolgens onze informatie in mooie dashboards te presenteren en op basis daarvan beslissingen te nemen. We vergeten echter dat de kwaliteit van data cruciaal is in deze rol, aangezien je als organisatie geen beslissingen wilt nemen op incorrecte data.  Als organisatie leggen we steeds vaker de nadruk op datakwaliteit, om ervoor te zorgen dat de digitale informatievoorziening die we realiseren van optimale kwaliteit is.

De conclusie is dat Business Process Management steeds efficiënter en makkelijker wordt in gebruik. Implementatietijden worden fors teruggedrongen met low-code platformen en adaptive case management zorgt voor flexibiliteit in de platformen. Automatisering komt ook steeds meer terug; menselijke handelingen die makkelijk te herhalen zijn (repetitief) worden overgenomen door robots (RPA).

Meer weten

Bij Siderian leggen we al jaren de focus op low-code, waardoor er een lage drempel is voor iedere soort organisatie om gebruik te maken van de BPM-module in Siderian Cloud. Wil je meer weten over hoe wij als organisatie middels Siderian Cloud een oplossing kunnen bieden omtrent:

  • (Digitale) procesoptimalisatie
  • Informatievoorziening
  • Optimalisatie van de datakwaliteit

Ook starten met het bouwen van een mooi dashboard?

Download de nieuwste whitepaper 'sturingsdashboards voor betere beslissingen' helemaal gratis!


    Privacyverklaring | Disclaimer

    © Copyright 2024 Siderian B.V. - Website door Company Fuel