openingstijden Ma - Vr 08:30 - 17:30

Business Intelligence: van behoefte naar initiatief

Door | 3 november, 2020

Met Business Intelligence (BI) voldoe je aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale informatievoorziening. Een groot aantal organisaties, wellicht waar jij zelf werkt, hanteert nog een traditionele vorm van informatievoorziening, bijvoorbeeld Excel rapportages.
Je hebt ongetwijfeld, net als vele andere organisaties, zo redenen om niet abrupt over te stappen op een totaal nieuwe techniek zoals business intelligence. Het is voor sommigen misschien onduidelijk hoe een BI-traject er ongeveer uitziet en wat er bij komt kijken. Ik neem je mee in een globaal stappenplan, waarmee je hopelijk een idee (én inspiratie) krijgt om zelf te starten met een BI-traject!

1. Waar staan we nu?

En dat is eigenlijk niet gek om mee te beginnen, want waarom zou je ergens aan beginnen als niemand het vervolgens gebruikt? Zonde van het geld én de tijd die is geïnvesteerd in een kostbaar traject.

Het meten van behoefte kun je op meerdere manieren doen, maar een ‘maturity scan’ is een van de meer gebruikte varianten. Een maturity scan is een kleinschalig traject waarbij je achterhaalt hoe ‘volwassen’ het BI-niveau binnen de organisatie is. Hierbij wordt een aantal onderdelen ‘gescand’:

  • Metadata; informatie over de data
  • Datakwaliteit; hoe goed is de kwaliteit van de data?
  • Databeveiliging; wie mag bij welke data en hoe is de data beveiligd?
  • Datawarehouse; gecentraliseerde bron van data
  • Business Intelligence; visualisatie van data en informatie
  • Data analyse; analyse van data en informatie
  • Data governance; Management van data en informatie (beheer)

Op al deze aspecten kan je scoren op 5 niveaus. Elk niveau geeft aan hoe ‘volwassen’ (mature) de organisatie is op het gebied van Business Intelligence. Maar waarom zou je dat willen weten? De maturity scan heeft als doel inzicht te creëren in jouw positie op de BI-ladders.

Hierna ga je vervolgstappen plannen, een BI-implementatie verloopt immers stapsgewijs en gecontroleerd; je gaat niet van Excel rapportages in één keer naar full selfservice BI.

Hiernaast zie je de ladder die het niveau van volwassenheid bepaalt omtrent Business Intelligence. Elk onderdeel wordt apart gescand en krijgt zo een eigen plaats op de ladder. Na de maturity scan weet je dus per data-aspect de positie op de BI-ladder. Vervolgens krijg je bij een maturity scan een advies hoe je als organisatie hier verder op kunt bouwen, zodat je daadwerkelijk aan de slag kunt met de implementatie/optimalisatie van Business Intelligence.

Naast de scan om te meten hoe ‘volwassen’ BI in jouw organisatie is, meten we ook de behoeften in de organisatie. Wat vinden jouw collega’s belangrijk? Waar willen jullie BI voor inzetten? Deze vragen worden allemaal onderzocht en beantwoordt om de daadwerkelijke BI-realisatie zo voorbereid mogelijk te starten.

2. Schrijf een plan

Als je na de maturity scan weet op welk niveau Business Intelligence in jouw organisatie is én weet waar de behoeften liggen, is het tijd om een plan te schrijven. Dit kun je zo breed doen als je zelf wilt. Ik raad aan gebruik te maken van een business case, waarin je omschrijft wat BI exact moet veranderen/verbeteren in jouw organisatie. De business case moet de basis zijn voor het BI-traject: ‘We willen beginnen aan BI, omdat we X willen bereiken.’.

3. Bepaal de databronnen

Je hebt in de vorige stap uitgewerkt hoe je BI gaat toepassen in je organisatie. Nu is het tijd om daar daadwerkelijk mee te beginnen. De basis bestaat uit de databronnen die je gebruikt. Om het makkelijk te maken moet je BI zien als één grote grafiek waarin je de status van je bedrijfsinformatie direct inziet. Die grafiek moet echter gevoerd worden met data, anders laat deze simpelweg niets zien. Ga na welke data jouw organisatie gebruikt en welke je daarvan wilt laten zien op het dashboard. Je wilt ook weten wie de “eigenaar” is van de databron, wie de meeste kennis heeft en wie de data invoert en gebruikt. Deze databronnen dienen ontsloten te worden, waarmee je ze eigenlijk prepareert om te koppelen aan een BI-tool.

4. En de kwaliteit van deze data?

Dat je de databronnen hebt verzameld is een goede stap, of de kwaliteit echter goed is maakt het verschil in juiste informatievoorziening. Het is daarom van belang de kwaliteit van de data goed te scannen alvorens je deze klaarzet voor een BI-tool. Hier zijn verschillende methodieken voor beschikbaar. Bij Siderian hebben we een datakwaliteitscan ontworpen, die toepasbaar zijn op veelgebruikte data-modellen. Hiermee kunnen we snel en eenvoudig de kwaliteit van de data scannen en weet je precies waar mogelijke defects zich bevinden.

5. Ontwerp je BI-architectuur

Nadat je databronnen zijn geselecteerd, is het van belang te kijken naar de complete BI-architectuur. Dit moet je zien als een framework dat alle IT systemen en software tools omvat die vereist zijn om Business Intelligence te ‘deployen’ in je organisatie. Voor de implementatie van een BI-tool is het belangrijk dat je goed begrijpt hoe je huidige BI-architectuur eruit ziet óf eruit komt te zien als deze nog niet aanwezig is.

6. Ontsluit je databron(nen) (of laat dit doen)

Nu de kwaliteit van je data is gecontroleerd kun je de databronnen gaan ontsluiten. Het ontsluiten van je databronnen kan complex zijn, afhankelijk van de BI-tool die je wilt gaan gebruiken. Bij Siderian hebben we een klein traject waarin we als pilot één databron ontsluiten. Hierbij geef jij aan welke databron je voor je BI-tool wilt gebruiken, waarnaar wij deze bron ontsluiten.

7. Kies er een uit!

Je hebt nu in feite alles gedaan om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je BI-tool. Maar, je moet er nog wel één kiezen uit vele mogelijkheden. Hoe weet je nou welke je moet hebben? Er zijn op internet talloze rapporten beschikbaar die de meest gebruikte BI-tools tegen elkaar afwegen. Je kunt uiteraard ook beslissen op basis van budget. Een veel gebruikte BI-tool is Power BI van Microsoft. Deze is (deels) gratis te gebruiken en erg eenvoudig in gebruik te nemen. Het beheer bij de uitrol in de gehele organisatie vraagt echter om een weloverwogen plan, omdat “spaghetti” op de loer ligt. Betrek daarnaast collega’s actief bij het kiezen van een tool, zij moeten er immers ook mee werken. Kijk niet alleen naar hoe een BI-tool er aan de ‘voorkant’ eruit ziet, maar ook hoe het opzetten van een dashboard in zijn werk gaat.

8. Bouw je dashboard

En dan ben je eindelijk aangekomen bij datgene waarvoor je bent begonnen met BI: dashboards realiseren. Een dashboard is in feite een overzicht van visuele informatie waarmee je heel snel kunt schakelen op veranderingen in je organisatie. Het bouwen van een dashboard is afhankelijk van de BI-tool die je kiest. In de meeste gevallen is het een drag and drop functionaliteit, waarmee je eenvoudig een grafiek bij elkaar ‘sleept’. De data is al ontsloten, dus je kunt eenvoudig jouw geselecteerde data koppelen aan de juiste grafieken!

9. Testen… testen.. testen..

Als je eenmaal klaar bent met jouw dashboard, is het van belang dat je actief gaat testen. Waarom ‘actief’? Dat is afhankelijk van waar het dashboard voor gebruikt gaat worden én voor welke belanghebbenden het dashboard is gebouwd. Het mooie van BI is dat naast het operationele niveau, ook op tactisch en strategisch niveau gebruikt kan worden. Je kunt je daarom goed voorstellen dat strategische managementinformatie tot achter de komma moet kloppen, alvorens er impactvolle beslissingen worden genomen met drastische gevolgen. Zorg daarom dat je het gerealiseerde dashboard door en door hebt getest.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Business Intelligence voor jouw organisatie? Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, of zie je door de bomen het bos niet meer? Neem een kijkje op onze pagina over de Maturity Scan, waarbij we beginnen bij het begin; jouw BI-landschap analyseren én adviseren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf!

Ook starten met het bouwen van een mooi dashboard?

Download de nieuwste whitepaper 'sturingsdashboards voor betere beslissingen' helemaal gratis!


    Privacyverklaring | Disclaimer

    © Copyright 2024 Siderian B.V. - Website door Company Fuel