openingstijden Ma - Vr 08:30 - 17:30

Datakwaliteit zonder zorgen: binnen enkele weken

Door | 10 juni, 2021

Het mag geen geheim zijn dat we bij Siderian onze focus leggen op datakwaliteit: wat voor applicatie/software je ook gebruikt, de data moet kwalitatief in orde zijn. Voor een ondernemer met een divers IT-landschap lijkt het wellicht ingewikkeld en kostbaar: hoe lang duurt een datakwaliteit ‘traject’? Wat mag het kosten? Kan het niet kleinschalig?

Het is logisch dat je als ondernemer onzeker bent over de effecten van een datakwaliteitscan/traject. De effecten zijn immers onzichtbaar! Bij een succesvol traject maakt je onderneming voortaan gebruik van kwalitatieve data, iets wat natuurlijk altijd zo had moeten zijn. Om datakwaliteit te optimaliseren binnen een kort tijdsbestek én tegen minimale investering hebben we een pilot opgezet: binnen slechts enkele weken pakken we jouw belangrijkste datakwaliteitsproblemen aan, zodat je voortaan alleen nog gebruik maakt van 100% correcte data!

Wat verstaan we onder (slechte) datakwaliteit?

Want data=data toch? Als ik een nieuwe klant registreer met de leeftijd van 30 jaar, wat kan hier dan fout in gaan? Genoeg! Onderstaand heb ik een aantal voorbeelden gegeven van foutieve datakwaliteit. De gevolgen kunnen groot zijn, al helemaal wanneer de data wordt gebruikt om de organisatie sturing te geven. Stel je voor dat bepaalde omzetten dubbel worden geregistreerd, waardoor het lijkt dat de organisatie ineens véél meer geld omzet dan gemiddeld. Een probleem dat waarschijnlijk wel aan het licht komt, het valt immers op! Maar je wilt dit soort problemen liever voorkomen, je hebt wel wat beters te doen dan continu achter de feiten aan te lopen.

Soorten datakwaliteitsproblemen:

Hieronder heb ik een aantal veel voorkomende datakwaliteitsproblemen omschreven. Bekijk ook deze post, waarin ik verder ben ingegaan op datakwaliteitsproblemen.

  • Dubbelingen: een collega die in meermaals in de personeelsomgeving is geregistreerd, hierbij gaat het om een dubbeling omdat hij slechts één keer moet voorkomen.
  • Volledigheid: een goed voorbeeld is een formulier dat ingevuld moet worden door een klant, waarbij bepaalde (belangrijke) velden zijn overgeslagen, waardoor je vervolgens veel tijd kwijt bent aan het achterhalen van deze informatie.
  • Zwevende data: hierbij gaat het om data die niet (meer) gekoppeld is aan een systeem. Het gaat in feite om informatie die niet toegewezen zijn en dus ‘zweven’.

Oké, maar wat gaan we hier aan doen?

Om de datakwaliteitsproblemen in jouw organisatie aan het licht te krijgen (en hierna te verbeteren), hebben we een datakwaliteitsscan ontwikkeld binnen onze eigen software-omgeving: Siderian Cloud. Een datakwaliteitscan wordt aangesloten op jouw databron(nen), waarbij we een scan op de records uitvoeren. Het resultaat geeft de fouten weer binnen jouw databronnen: waar zitten de dubbelingen? Welke informatie is incompleet? Is er sprake van zwevende data?

In de datakwaliteitsmonitor kun je vervolgens 24/7 de status van jouw data monitoren. Je wilt immers weten wáár de fouten zich voordoen, zodat je het probleem ook daadwerkelijk bij de bron kunt aanpakken.

En waarom is dit zo belangrijk?

Waarom al deze tijd en middelen investeren in het verbeteren van de datakwaliteit? Waarom is het zó belangrijk om een aantal dubbelingen op te lossen, om wat zwevende data te koppelen en om formulieren volledig binnen te halen?

Omdat het oplossen van datakwaliteitsproblemen zónder de bron aan te pakken dweilen met de kraan open is. Je kunt zonder een scan lastig achterhalen waaróm de data niet correct is. De data wordt steeds belangrijker voor de sturing van je organisatie, we worden er in zeker zin steeds afhankelijker van. Organisaties gebruiken data steeds meer als een vorm van sturing; cruciale beslissingen worden gebaseerd op datamodellen en rapportagetools die een steeds complexere vorm aannemen.

In het kort: de investering is minimaal, het resultaat is cruciaal.

Op weg naar 100% correcte data!

Bij Siderian ligt onze focus op de garantie voor een goede datakwaliteit. Als ondernemer of uitvoerder heb je wel wat beters te doen dan jezelf bezighouden met het verhelpen van datakwaliteitsproblemen. Met onze pilot kunnen we binnen enkele weken onze oplossing binnen jouw organisatie realiseren! Meer informatie over onze pilot óf wil je gewoon meteen beginnen met het optimaliseren van je datakwaliteit? Klik hier!

Ook starten met het bouwen van een mooi dashboard?

Download de nieuwste whitepaper 'sturingsdashboards voor betere beslissingen' helemaal gratis!


    Privacyverklaring | Disclaimer

    © Copyright 2024 Siderian B.V. - Website door Company Fuel