openingstijden Ma - Vr 08:30 - 17:30

Hoe een dashboard jou helpt proactief te sturen

Door | 8 maart, 2022

Inmiddels heeft iedereen wel eens een dashboard voorbij zien komen, en dan bedoel ik niet dat ding in je auto, maar het overzicht van informatie waarmee je visueel kunt monitoren & analyseren. We hebben overigens allemaal te maken gehad met het welbekende corona dashboard dat is ontwikkeld voor en door onze overheid om de ‘simpele burger’ een snel en helder overzicht te geven van de stand van zaken. En of je het nu eens was met die tool of niet, begreep men vaak wel in een oogopslag waar we stonden, en dát is precies de kracht van een dashboard.

Traditioneel: reactief sturen

Misschien moet je zelf wel eens een ‘managementrapportage’ in elkaar draaien of ken je een collega die dit regelmatig doet. Hierbij gaat het vaak om het verzamelen, samenvatten én (overzichtelijk) presenteren van de prestaties over een bepaalde tijdsperiode.

De meest voor de hand liggende zijn bijvoorbeeld omzetcijfers over een bepaald kwartaal. Deze cijfers worden traditioneel in een managementrapportage gezet, zodat ‘men’ snel beslissingen kan nemen én deze eenvoudig uiteen kan zetten.

Misschien herken je het wel binnen je eigen organisatie: ieder kwartaal wordt er door het MT een presentatie gegeven over hoe goed/slecht het in de afgelopen maanden is gegaan. Concluderend worden er misschien zelfs wat wijzigingen doorgevoerd op basis van de gebeurtenissen in de afgelopen maanden. Dit laatste is erg belangrijk, omdat dit een manier van ‘sturen’ is die mondjesmaat verandert.

Proactief sturen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, is misschien wel één van de meest gebruikte spreekwoorden in onze taal, puur omdat onze hele mindset hierop gericht is. We zijn ‘bang’ om fouten te maken en doen er alles aan om deze te voorkomen. Op persoonlijk vlak niet erg, maar binnen een organisatie kan één fout grote gevolgen hebben. Het is ook niet gek dat organisaties hele boekwerken hebben waarin diverse protocollen worden omschreven indien iets tóch fout gaat.

En wat nou als ik je zeg dat dit allemaal overbodig zou kunnen zijn. Met de opkomst van Artificial Intelligence en met name Machine learning wordt de techniek om ons heen veel ‘slimmer’. Sterker nog, door middel van bepaalde algoritmes is de techniek zichzélf aan het ontwikkelen, waarbij dit ook steeds vaker menselijke handelingen overneemt.

Nu zal ik je een hoofdstuk over robots besparen, maar ook deze ontwikkeling is én gaat een veel grotere rol spelen in de komende jaren op het gebied van sturingsinformatie.

Voorheen kon je sturingsinformatie in een rapportage weergeven tót een bepaald moment dat niet verder ligt dan de dag van vandaag, we hebben immers geen glazen bol, toch? Nee, we hebben geen glazen bol, maar de ontwikkelingen beginnen hier steeds vaker op te lijken. Zo krijgen we steeds meer te maken met predictive analysis, wat staat voor ‘voorspelbaar analyseren’. Je analyseert feitelijk informatie die nog niet écht bestaat, maar aan de hand van historische gegevens en algoritmes is geschat.

Zie bijvoorbeeld het volgende zeer simplistische scenario: jij hebt een webwinkel die ieder jaar rond de zomer een stijging van 50% omzet heeft, en een daling van 30% in de winter. Als je hier een algoritme op los laat, zou deze dus kunnen voorspellen dat dit volgend jaar wéér gaat gebeuren. Op deze manier kun je in de lente bijvoorbeeld al meer goederen gaan inkopen, omdat jouw dashboard aangeeft deze waarschijnlijk dubbel en dwars te gaan verkopen.

En daar ligt ook meteen het risico én de angst die men heeft om deze manier van analyseren toe te passen: hoe betrouwbaar is deze techniek eigenlijk? En het antwoord is dat deze techniek weldegelijk te vertrouwen is, máár waarbij je zelf moet nagaan in hoeverre het jouw organisatie gaat helpen om werkelijk álles te willen voorspellen.

Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) ontwikkelt zichzelf razendsnel, waarbij voorspellingen steeds nauwkeuriger worden. Daarentegen moet je jezelf dus wel afvragen of je alles moet willen voorspellen en of dat daadwerkelijk iets bijdraagt aan het sturen van je organisatie.

Dus: gebruiken of niet?

Vraag jezelf af bij diverse rapportages of het jouw organisatie helpt om voorspellingen te doen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar verkopen is het erg handig om een voorzichtige voorspelling te doen over de verkopen, waarbij je vele malen minder risico’s loopt met inkoop. Bij andere rapportages zul je misschien wat meer vraagtekens zetten bij voorspellende analyses, waarbij je voorlopig nog even traditioneel zult moeten sturen (wel met dashboards uiteraard). Al met al is het veilig om te zeggen dat Artificial Intelligence dermate is ontwikkelt dat je het kunt inzetten om er diverse voorspellingen mee te doen.

Meer weten over dashboarding in zijn algemeen én hoe ook jij eenvoudiger kunt sturen? Klik eens hier om wat meer te weten te komen over Business Intelligence.

Ook starten met het bouwen van een mooi dashboard?

Download de nieuwste whitepaper 'sturingsdashboards voor betere beslissingen' helemaal gratis!


    Privacyverklaring | Disclaimer

    © Copyright 2024 Siderian B.V. - Website door Company Fuel