Het afgelopen jaar was voor de hele wereld een (economische) shock. Hoe de ene organisatie ten onder ging aan de gevolgen van de crisis, kon een andere organisatie opbloeien en profiteren van thuiswerkend Nederland. Het zou bijna ‘knap’ te noemen zijn als een organisatie stabiel is gebleven in het afgelopen jaar: zonder groei, zonder krimp.
Maar wat als je als organisatie flinke verliezen hebt geleden? Óf als je als organisatie een gigantische groei hebt doorgemaakt en deze wilt vasthouden? Waar te beginnen? Met Business Intelligence komt u samen met uw cijfers weer op de rails: of je nou een goed of slecht jaar achter de rug hebt!
De basis: Wat is Business Intelligence ook alweer?
Voordat we op de inhoud in gaan is het belangrijk de definitie van Business Intelligence (BI) te definiëren. De definitie van BI gaat om het verzamelen en analyseren van bedrijfsgegevens en bedrijfsinformatie. Verschillende tools kunnen gebruikt worden om de data te analyseren én visualiseren, waar we later op terugkomen.
Zelf gebruiken we de definitie:
Van ruwe data naar visuele informatie. Het doel van BI zien wij als het visualiseren van bedrijfsinformatie, zodat je hier (altijd) snel en effectief op kunt sturen. En voor wie is BI toepasbaar? Iedereen! Dat is het mooie van BI, elke organisatie (met data) kan er gebruik van maken.
BI binnen de online retail sector
Binnen de online retail sector is er het afgelopen jaar veel veranderd. In de meeste gevallen heeft er een groei plaatsgevonden als gevolg van de lockdown(s), men kon immers alleen nog maar online aankopen verrichten. Door deze groei is er binnen deze sector (veel) data ontstaan. Data die je kunt gebruiken om je organisatie mee te sturen én inzicht te krijgen in ontwikkelingen die je anders wellicht zou missen. Door informatie visueel te maken (dashboards) zie je in één oogopslag vaak al wat de status is van je organisatie.
Er is een kans dat, als de winkels straks (fysiek) weer opengaan, een aantal consumenten hier haar aankopen doet. Dit kan betekenen dat de online retail weer een stapje terugneemt, tenzij er goed naar de data gekeken wordt om de klant juist vast te houden. Waar kijkt de consument naar? Op welk aspect van je website blijven ze hangen? Wat wordt er gekocht, en door wie?
Allemaal vragen die je door middel van Business Intelligence kunt beantwoorden. Het is dus (zeker!) voor een organisatie die groei heeft doorgemaakt des te belangrijker deze vast te houden en actief te kijken naar de informatie die er is.
Weer óp de rails na een slechte periode
Anderzijds is BI uiteraard ook een goede oplossing voor als je organisatie juist een daling heeft doorgemaakt de afgelopen periode. Waarom? Omdat je graag wilt weten waar je kosten in zitten, wat wordt er wel gekocht, maar wat ook zeker niet! BI kan tevens worden ingezet als besparings-tool, omdat je snel inziet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Omdat je de data 24/7 in kunt zien, heb je dus altijd een goed overzicht van de status van je totale organisatie én hoe je dus ook weer de stijgende lijn kunt aanhouden!
Waar te beginnen?
Een terechte vraag, aangezien het wellicht op het eerste oog een ietwat complexe oplossing lijkt. Integendeel! Het ‘enige’ wat er in feite wordt gerealiseerd, is een dashboard boven op de data, die je tóch al in huis hebt.
Siderian is hierin uw partner: we beginnen vanuit uw organisatiedoelstellingen met het analyseren van uw data. Welke data vindt u belangrijk en wilt u graag inzien? Welke data wellicht helemaal niet? Op deze manier realiseren we ‘vraag-gestuurde BI’, zodat er geen resources worden verspild.
We ontsluiten uw databronnen, daar waar u uw informatie liever visueel inziet. Tot slot realiseren we een dashboard wat perfect aansluit op uw wensen. Maakt u gebruik van een standaardapplicatie zoals:
- Exact Online
- Salesforce
- Mollie
Dan hebben we nú al een dashboard voor uw applicatie gerealiseerd. Binnen 48 uur staat uw dashboard en is het volledig operationeel!