openingstijden Ma - Vr 08:30 - 17:30

Hoe Business Intelligence bedrijfskosten bespaart

Door | 18 november, 2021

Het is vast niet de eerste keer dat je van de term Business Intelligence (BI) hebt gehoord. Echter, de definitie van de term loopt nogal uiteen. De een denkt dat business intelligence een flashy dashboard is waar je af en toe naar kijkt, de ander denkt dat Business Intelligence een totale strategie is. Om het voor deze blog wat gemakkelijker te maken moet je Business Intelligence zien als een continu proces dat je als een soort cirkel doorloopt. Het doel is concreet; door middel van (visuele) analyses knelpunten en ontwikkelingen tijdig inzien, met als doel het besparen van bedrijfskosten.

Helaas wordt BI nog vaak gezien als één van de vele ICT-trends die je niet écht nodig hebt in je organisatie. Dus in plaats van dat ik je alle coole features uit ga leggen, gaan we het in deze post hebben over welke uitdagingen je mogelijk erkent, en hoe Business Intelligence deze uitdagingen mogelijk voor je uit de weg gaat ruimen.

Je verliest klanten

Een goede eerste binnenkomer, waarbij ik zeker weet dat ik je aandacht te pakken heb. Want laten we eerlijk zijn, het verliezen van klanten is hoogstwaarschijnlijk een van de meest stressvolle gebeurtenissen binnen je organisatie, al helemaal als je werkelijk geen idee hebt waaróm je ze verliest.

Om dit probleem voor te zijn is het cruciaal om je klanten actief te monitoren en analyseren, volledig gefocust op hun gedrag. Stel jezelf de vragen: Waarom koopt een klant dit? Waarom niet? Waarom heeft een klant gemiddeld x tijd nodig om een besluit te nemen? Waarom blijft een klant bij ons kopen, en niet bij de concurrent? Door het beantwoorden van deze vragen en de antwoorden op deze vragen actief te monitoren, zorg je ervoor dat je de klant altijd de diensten/producten levert op de manier waarop zij dit wensen. Niet alleen blijf je de klanten bieden wat zij wél willen kopen, maar kun je producten die daarentegen slecht/niet verkopen tijdig uit je assortiment verwijderen!

Je hebt weinig tot geen performance management

Wellicht herkenbaar, je bent voor 100% overtuigd dat jouw product of dienst een verschil in de markt maakt. Je hebt een geweldige website en je producten verkopen (redelijk) goed, in ieder geval hoe je het voor ogen hebt gehad. Maar hoe verkoopt jouw product over een jaar? Over twee jaar? ‘Dat weet je toch nooit zeker’. Klopt! Maar middels BI analyses kun je wel een redelijke voorspelling maken over wát je moet aanpassen en op welke manier. Wat verandert er in het klantgedrag? Welke algemene trends spelen er? Wat doet je concurrentie? Door deze vragen te beantwoorden én actief te monitoren kun je zonder grote veranderingen te maken meebewegen met de trends in de markt. Kortom; BI is meer dan alleen omzetcijfers en kostencijfers in een grafiek laten zien. Het gaat om alle betrokken trends en hoe die een invloed zijn op de toekomst van jouw organisatie!

Chaos in de dagelijkse processen

Voor de grotere organisatie waarschijnlijk wat herkenbaarder: er zijn veel teams binnen jouw organisatie die de dagelijkse business bepalen. Er worden talloze beslissingen genomen, altijd gebaseerd op rapportages of activiteiten. Iedere afdeling gebruikt eigen rapportages, verschillende systemen, verschillende formats en verschillende locaties.

Stel je voor dat je één centraal systeem hebt, waarin ieder team een eigen dashboard heeft voor zijn eigen beslissingen. Het financiële team gebruikt het financiële dashboard, de projectleiders hebben hun eigen project-dashboard en sales gebruikt hun sales-dashboard. Alle dashboards weergeven in één omgeving, waarbij de wensen van alle eindgebruikers door te voeren zijn in de visualisaties. BI zorgt hiermee niet alleen voor efficiëntere inzichten, het zorgt ook voor een centrale vorm van informatievoorziening. Kortom; BI kan de sleutel zijn tot het herstellen van de dagelijkse chaos!

‘Visuele rapportages kunnen alleen door technische teams worden ontwikkeld’

Het laatste probleem wat organisaties ervaren is dat ze wel weten dat visuele rapportages de oplossing kunnen bieden, maar dat ze ervan overtuigd zijn dat deze alleen ontwikkeld worden door technische teams. Vroeger was het realiseren van rapportages inderdaad een technisch verhaal, maar met de opkomst van (selfservice) BI-tools kan praktisch iedereen een dashboard bij elkaar ‘klikken’. De drempel om gebruik te maken van visuele sturingsdashboards is hiermee enorm verlaagd.

Maar waar te beginnen…?

Wellicht heb ik je (een beetje) kunnen overtuigen dat BI iets voor jouw organisatie is. De kans is daarentegen ook groot dat je denkt ‘Alweer een grootschalige IT implementatie zonder garanties…’, en ik kan het je niet kwalijk nemen dat je die gedachtes hebt.

Om je verder kennis te laten maken met Business Intelligence en hoe je dit binnen jouw organisatie kunt implementeren, heb ik een whitepaper ontwikkeld. Het whitepaper neemt je mee van de definitie tot aan de realisatie van dashboard: helemaal gratis. Dus, ben je overtuigd van de noodzaak om ook Business Intelligence te implementeren, maar weet je niet goed hoe? Aarzel niet om het whitepaper te downloaden!

Download de nieuwste whitepaper
‘sturingsdashboards voor betere beslissingen’ helemaal gratis!

Wil je graag weten:

  • Wat Business Intelligence betekend
  • Waarom je het zou toepassen
  • Hoe je een effectieve strategie opzet
  • Hoe je een super gaaf dashboard bouwt?!
Download de gratis whitepaper
‘Sturingsdashboards voor betere beslissingen’

Helemaal gratis!

Ook starten met het bouwen van een mooi dashboard?

Download de nieuwste whitepaper 'sturingsdashboards voor betere beslissingen' helemaal gratis!


    Privacyverklaring | Disclaimer

    © Copyright 2024 Siderian B.V. - Website door Company Fuel