Starten met Business Intelligence: doe een quickscan van de 5 BI’s!

okt 15, 2019

Waarom zou je willen starten met Business Intelligence?

Waarschijnlijk zijn er al diverse systemen en andere (fysieke) bronnen binnen je organisatie waarin belangrijke informatie is vastgelegd. Maar even waarschijnlijk is dat deze gegevens niet eenvoudig en snel gebruikt kunnen worden om hiermee de organisatie ‘factbased’ te kunnen managen. Oftewel: de informatie (ruwe data) is nog geen ‘intelligence’, waardoor datagedreven werken nog ver weg is.

Business Intelligence (BI) faciliteert de organisatie in het onderbouwen en nemen van operationele tot aan strategische beslissingen. BI verzamelt de beslissingsondersteunende gegevens uit de bestaande systemen en analyseert ze, zodat verbanden ontdekt, trends gespot en ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.

Business Intelligence helpt organisaties:

 • om concurrerend te blijven
 • om efficiënter te kunnen produceren/leveren
 • om flexibel te kunnen inspringen op veranderende klantbehoeftes
 • om de band met hun klanten te verstevigen
 • om hun human resources te managen
 • kortom: om datagestuurde operationele en strategische beslissingen te kunnen nemen

Maar voordat een organisatie tijd, geld en energie in aanschaf en implementatie van een BI-tool gaat steken, moet het zich afvragen in hoeverre de aanwezige informatie-vastlegging binnen de organisatie voldoende georganiseerd is (want het IT-gezegde is niet voor niets: ‘garbage in, is garbage out’!).

Bij twijfel hierover is een quickscan van de belangrijke 5 BI’s een goede eerste stap.

Starten met Business Intelligence: doe een quickscan van de 5 BI’s

Quickscan 5 BI’s voor het starten met Business Intelligence

 1. Beschikbare Informatie; die al over klanten, leveranciers, producten, diensten, processen, medewerkers, concurrentie en financiën verzameld is (want: wat er niet in zit, haal je er ook met Business Intelligence niet uit)
 2. Bruikbare Informatie; die (o.a. conform AVG/GDPR) verzameld en geanalyseerd màg worden
 3. Betrouwbare Informatie; die volgens herkenbare en eenvoudig herhaalbare conventies correct en zo volledig mogelijk is vastgelegd
 4. Beheersbare Informatie; die snel en liefst real-time te analyseren zal zijn, zonder verstoring op te leveren in de dagdagelijkse processen
 5. Bestuurbare Informatie; die relevant is voor managers om de juiste, toekomstgerichte beslissingen op te nemen t.a.v. klantrelatie (customer intimacy), innovatie (product leadership) en efficiënte bedrijfsprocessen (operational excellence)

Met de quickscan toets je de status quo van je informatie en bepaal je de eventuele vervolgstappen. Een voor de hand liggende vervolgstap is bv. het optimaliseren van de proces- en informatiestromen binnen de organisatie, om een voldoende basis te verkrijgen voor de start van het BI-project.

Gedurende de optimalisatie kunnen wel al voorbereidingen getroffen worden voor het BI-project (denk bijvoorbeeld aan de aangescherpte KPI’s), waardoor significante tijdwinst geboekt wordt.

Meer weten

Ook aan de slag met Business Intelligence? Neem dan contact op met Nash Hoogwater van Siderian B.V. via info@siderian.com.

U kunt ook naar de contactpagina gaan.

Spacelab 43
3824 MR Amersfoort

Indien op deze website prijzen worden genoemd, ongeacht de valuta,
zijn deze altijd exclusief BtW. 

© 2020 Siderian B.V.


FOLLOW US

OVERIGE PAGINA'S

Spacelab 43
3824 MR in Amersfoort

KvK nr. 65454014
BTW nr. NL856119052B01

Indien op deze website prijzen worden genoemd, ongeacht de valuta, zijn deze altijd exclusief BtW. 

© 2020 Siderian B.V.